Zoek op de kaart

Koulifiekou Sokodé L ring Kati Bonthe Pie Mary Avédjé Akplolo Tohoun Nyidove Keve Djogbefime Kpeve Kplaba Kotsokope Kondo Kope Zionou Agokpala Agokpe Ayakope Dalave Atikoloe Game Kome Dalia Atitsohoe Lalekpe Gebakui Kpodji Kope Eleme Tsitsakope Yometsin Hounokope Agbave Agoe-Akodessewa Misawome Lakponou Agbadji Hahomegbe Kolo Messiobe Batoumé Apégame Adina Kope Hakedi Kologan Adzakpa Atsanvé Agbavé Sofie Kpeglo Adoukpokope Makumavo Katsave Gamakui Faokpe Fokpe Havouko Datcha Wutegble Vodje Tsravekoe Bakakopé Kodje Kpeledji River Nr 2 Avedze zio Atsave Bodjé Mukanda AFIADEGNIGBA Foulanikope Latho Tomegbe Ikpini Kpekpeta Missawome Edouhoe Asrama Tsave Klikape Loukpe Kope Yeye Tchavade Yoloum Bovoulem Pounda Tomegbe Faring Bena Amoutsi Kokpli Solimbia Tondja Katchenke Aou Mono Gominade Goubi Za-Kpota Allahe in Za-Kpota Za-Kpota II Poutamele Toucountouna Aou Matchatom

verlicht door jullie

Vind uw huis terug

Do something 4 light

Help de mensen aan licht en zet een actie op om een dorp te verlichten!

lees meer

Nieuws

Deze mensen steunen onze actie. Hun filmpjes en ander nieuws over onze actie kom je hier te weten.

lees meer realisations

Solar zonder grenzen

SMS4Light is een initiatief van Solar Zonder Grenzen.

lees meer   partnersrealisaties

 

 

Realisaties

Hieronder vindt u de dorpen die nu dankzij jullie fatsoenlijke verlichting hebben voor generaties lang

084. Poutamele

Het dorpje Poutamélé telt 894 inwoners. Sinds kort hebben ze ook eindelijk een zonnekiosk in hun dorp. Daar kunnen de mensen lampen opladen en hun gsm's. Dat helpt hen enorm vooruit. Zo kunnen kinderen nu studeren, vrouwen beter koken en is het een stuk gezonder dan de vervuilende, stinkende olielampen of de wegwerpbatterijen die in het drinkwater terechtkomen. De kioskhouder is Koba Komi. Hij heeft de verantwoordelijkheid om zijn kiosk goed te beheren zodat Poutamélé kan blijven genieten van duurzaam licht en elektriciteit.

De zonnekiosk in Poutamélé is mede mogelijk gemaakt door Solar Solidarity, particular thanks to Libreria Editrice Cafoscarina srl!

083. Goubi

Wokuta  Isafiu is een vrijwillige leerkracht in de lagere school in het dorp Goubi. Daarmee verdient hij geen geld, maar helpt hij wel de gemeenschap. Nu heeft hij daarnaast een zonnekiosk. Daardoor kan hij eindelijk wat geld verdienen voor hem en zijn gezin en helpt hij de gemeenschap nog verder en zorgt hij ook voor het licht dat zo nodig is voor de kinderen om s' avonds te kunnen studeren. Met bijna 3500 inwoners is er een grote nood aan fatsoenlijke verlichting in Goubi. Eindelijk kunnen ze er werk van maken.

De zonnekiosk in Goubi werd mede gefinancieerd door ROTARY BEVEREN.

082. Gominade

De zonnekiosk in Gominade is een feit. Vanaf 21 oktober 2015 kunnen de mensen er nu fatsoenlijke lampen huren en opladen. De kioskhouder is Kpewa Essosimna. Hij verkoopt benzine voor de moto's in het dorp en heeft er nu een activiteit bij waardoor hij stilletjes aan zijn leefomstandigheden kan verbeteren. Er zijn in totaal 2200 inwoners in Gominade.

De zonnekiosk in Gominade werd mogelijk gemaakt door ROTARY BEVEREN.

081. Aou Mono

Met 2000 mensen is Aou Mono een relatief groot dorp zonder elektriciteit. De zonnekiosk is dan ook een verademing voor de mensen omdat ze nu fatsoenlijk licht hebben en hun gsm's kunnen opladen. De kioskhouder is boer en houdt de kiosk 's morgens en 's avonds open voor en na zijn zware dagtaak.

De zonnekiosk in Aou Mono is er gekomen dankzij Rotary Beveren.

080. Katchenke

Het dorp Katchenke heeft vanaf vrijdag 30 oktober 2015 een zonnekiosk. De trotse kioskhouder Abougna Kofi zorgt nu voor duurzaam en goed licht voor de mensen in zijn dorp. Hij is ook de voorzitter van de lokale groep van landbouwers en hij bedient ook de graanmolen. In zijn dorp wonen er ongeveer 1500 mensen.

De zonnekiosk in Katchenke werd mede mogelijk gemaakt door SOROPTIMIST CLUB LEUVEN.

079. Datcha

Er leven ongeveer 800 mensen in Datcha. Het dorp heeft zoals 75% van de bevolking van Togo geen elektriciteit. Daarom gebruikten mensen tot voor kort olielampen als verlichting. Die zijn ongezond, duur, slecht voor het milieu en geven maar weinig licht. Dankzij de steun van het restaurant Grill de Vette Os is daar nu verandering in gekomen. Zij steunden de installatie van de zonnekiosk. In de zonnekiosk kunnen mensen nu lampen huren en opladen op zonne-energie. Ze geven meer licht en kosten maar 1/3 van de prijs van de olie voor de olielampen. Door het beetje dat zij ervoor betalen kan de Dossou Mensan, de kioskhouder, ook zijn brood verdienen en sparen wij geld om de materialen te vervangen en te herstellen indien nodig. Op die manier geven we het dorp en de mensen licht voor generaties lang.


De zonnekiosk in Datcha werd gesteund door het restaurant Grill de Vette Os in Veurne.

078. Tondja

Op 28 mei 2015 zijn we met het installatie team uit Sokodé vertrokken richting Tondja om daar hun lang verwachte zonnekiosk te gaan installeren. De kioskhouder N'Dalo Kpedou wacht ons op. Hij heeft al een lijst van mensen die een lamp willen die langer is dan het aantal lampen dat we meehebben. We zeggen hem dat hij eerst een aantal weken goed moet werken en daarna kunnen we meer lampen voorzien. Hij is zeer tevreden met het vooruitzicht.

Na de installatie geven we hem een opleiding over het technische onderhoud en het goed beheren van zijn kiosk.


De installatie van de zonnekiosk in Tondja werd financieel mede mogelijk gemaakt door OMGEVING!

077. Solimbia

Solimbia is een dorp dicht tegen de grens met Benin. Ondanks de aanwezigheid van een belangrijke weg naar het buurland is er toch geen elektriciteit aanwezig. Door het vooruitzicht naar licht om 's avonds te studeren of te koken zijn de mensen in Solimbia heel erg enthousiast over de komst van de zonnekiosk. De kioskhouder Koffi heeft al een lange wachtlijst van mensen die een lamp hebben aangevraagd op het moment dat we de zonnekiosk komen installeren. We feliciteren hem met zijn voorbereidende werk en hebben er het volste vertrouwen in dat de zonnekiosk goed beheerd zal worden.

De zonnekiosk in Solimbia is mede mogelijk gemaakt door EOLUZ - Tomorrow's Energy Today.

076. Tomegbe Ikpini

De installatie in (Tomegbe) Ikpini verloopt intussen vlot en goed gestructureerd. Sinds kort werd ons Solergie-team uitgebreid tot 42 werknemers.
Naast 14 medewerkers bij de lampproductie, hebben we 8 aparte medewerkers voor de installaties van de Zonnekiosken.
Hiernaast rijden constant 8 personen rond voor herstellingen en blijvende bijstand aan de dorpen en hun kioskhouders. De organisatie heeft hiernaast nog 6 mensen in dienst voor planning en boekhouding + 6 mensen die de opleidingen structureren en potentiele dorpen bezoeken, selecteren en voorbereiden op hun installatie.
De teams zijn dus geroutineerd en bedreven in hun specifieke deeltaken.
Ikpini is een afgelegen dorp met een grote bedrijvigheid en een grote markt.
Maar ook hier: geen elektriciteit.
 

De lampen worden dus gretig gebruikt door de dorpsbewoners en de marktbezoekers.
De kioskhouder (KOSSIVI Komlan Koumais) is intussen goed opgeleid en kwam zich zelf aanmelden in het Solergie-atelier op aanraden van zijn broer, de succesvolle kioskhouder van Kpeledji.

De realisatie van de zonnekiosk in Ikpini was mogelijk door jullie trouwe en blijvende steun via SMS4LIGHT. Alvast bedankt aan alle sms-ers.
Jij smst nog niet? Stuur dan 'LICHT' naar 9949 en verlicht maandelijks een huisje met 2€...

75. Tomegbe

In Tomegbe wordt in de installatie van de zonnekiosk op de voet gevolgd. Als gevraagd wordt aan de aanwezigen om te poseren voor de foto, lijken ze wat onwennig. Maar iedereen is nieuwsgierig en enthousiast om een zonnelamp te huren.

De zonnekiosk in Tomegbe is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie West-Vlaanderen.

74. Faring

Het is bijna donker als het installatieteam het dorpje Faring bereikt. Het team heeft intussen al genoeg ervaring opgedaan opdat de installatie van de kiosk vlotjes kan gebeuren.

De zonnekiosk in Faring is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie West-Vlaanderen.

73. Bovoulem Pounda

Diversiteit in het team van Solergie is belangrijk en vrouwen worden ook opgeleid tot technica!

Romain Bakoussim is de kioskhouder van de kiosk. Als verantwoordelijk verhuurt hij de lampen en doet kleine herstellingen. Hij houdt zijn administratie en kassa goed bij. Dankzij de zonnekiosk heeft hij een mooie bijverdienste en zijn dorpsgenoten hebben deftig licht.

De zonnekiosk in Bovoulem Pounda is geïnstalleerd dankzij subsidies van Provincie West-Vlaanderen.

72. Yoloum

Bij de installatie van de zonnekiosk krijgt de kioskhouder, Amela Adjame, opleiding door het installatieteam. Hij weet nu hoe hij kleine herstellingen moet uitvoeren en correct de administratie bijhouden. Wekelijks passeert een medewerker van Solergie om de nodige support te bieden. Het verhuur van de lampen kan beginnen!

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de provincie West-Vlaanderen.

71. Bena Amoutsi

Ook in Bena Amoutsi werd de zonnekiosk enthousiast onthaald. Er is nog steeds geen elektriciteit in het dorp en de mensen zijn opgetogen dat ze gebruik kunnen maken van het gezond en helder licht van de zonnelamp. Een goed alternatief voor de vervuilende petroleumlampen!

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met dankzij de steun van Play op Fiesta Solar, het jaarlijks festival in Brugge.

70. Tchavade

Samarou Idrissou is de kioskverantwoordelijke van dit dorp. Bij hem kunnen mensen terecht als ze een zonnelamp willen huren of hun gsm's opladen. Bij het installatieteam van Solergie is diversiteit belangrijk; ook vrouwen worden opgeleid tot solartechnica!

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van Brugs Fonds.

69. Missawome

De zonnekiosk is met succes geïnstalleerd. Nu kunnen 50 gezinnen genieten van het duurzaam en gezond licht van de zonnekiosk. Takou Kossi is de kioskverantwoordelijke die instaat voor het verhuur van de zonnelampen.

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met steun van Brugse Zot bij de Music for Life Pop-up Bar 2013 in Gent.

68. Loukpe Kope Yeye

In Loukpe Kope Yeye zijn er geen huisjes met een stevig dak. Dat is nochtans noodzakelijk om er een zonnepaneel op te bevestigen. Het dorp is hierop voorbereid want ze hebben een stelling gemaakt waardoor het paneel veilig geïnstalleerd kan worden.

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met steun van MODO bij de Music for Life Pop-up Bar 2013 in Gent.

67. Klikape

In Klikape wordt de installatie met veel aandacht gevolgd. Er is geen ladder aanwezig, maar daar wordt snel een creatieve oplossing voor gevonden. De zonnekiosk betekent een stap vooruit voor de ontwikkeling van het dorp.

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met financiële steun van Wim Bosman bij de Music for Life Pop-up Bar 2013 in Gent.

66. Tsave

Met de nodige belangstelling wordt de zonnekiosk in Tsave geïnstalleerd. De kioskverantwoordelijke kan aan zijn nieuwe taak beginnen en de lampen verhuren aan zijn dorpsgenoten. Een gezond alternatief voor de vervuilende petroleumlampen!

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met financiële steun van Mammoet bij de Music for Life Pop-up Bar in Gent.

65. Edouhoe Asrama

De zonnekiosk in Edouhoe is geïnstalleerd dankzij de steun van Barkat Brandbeveiliging. Door hun sponsoring  in België bij Fiesta Solar 2014 en de Pop-up bar in 2013, kunnen deze activiteiten veilig plaatsvinden en kan het zonnekiosken project bekend gemaakt worden bij het grote publiek.

64. Kpekpeta

De installatie van de zonnekiosk in Kpekpeta verliep niet van een leien dakje. Vooral de tocht naar het dorp was een hele onderneming. Ons team werd echter warm onthaald door de dorpelingen. Zongnigan Samson is de verantwoordelijke van de zonnekiosk en zal vanaf nu de lampen verhuren.

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met steun van Trefpunt Gent. Dankzij hen en het uitgeleende materiaal zijn evenementen als Fiesta Solar in België mogelijk.

63. Latho

De zonnekiosk in het dorpje Latho is gerealiseerd dankzij de smsjes die jullie maandelijks sturen. Bedankt!

62. Vodje

De zonnekiosken die we tot nu toe geplaatst hebben, bevinden zich in Agou, op het plateau van Togo. Vodjé ligt in een ander deel van het land, aan de kust. We verplaatsen ons niet zomaar naar deze ver gelegen regio. Dit is een dorp geselecteerd door Madame Victoire Dogbé, de Togolese Minister van Ontwikkeling. Met deze samenwerking hopen we de regering warm te maken voor het project. Financiële steun zou mooi zijn voor de toekomst van de zonnekiosken!


De bewoners van Vodjé wachten ons op. Er is een oplossing gevonden voor de te korte ladder maar als we erin willen vliegen, worden de hemelsluizen geopend. Het stortregent! Geen KW’tje is sterk genoeg om ons droog te houden en het is niet veilig om nu op het dak te werken.
 

Dat geeft ons de tijd om de gerant op te leiden. Gezien de grote afstand tussen Vodjé en ons atelier in Kpalimé geven we de opleiding ter plaatste. De gerant weet nu hoe hij kleine herstellingen kan uitvoeren en hoe hij zijn administratie correct moet bijhouden.
De chef van het dorp apprecieert de komst van Solergie enorm. “Het zal nog een tijd duren voordat hier elektriciteit aangelegd wordt. Tot op vandaag moeten we 7 km wandelen om onze gsm’s op te laden of wegwerpbatterijen te kopen. We zijn vereerd dat Vodjé het eerste dorp in de regio is met een zonnekiosk!”

De installatie van de zonnekiosk in Vodjé is mogelijk gemaakt door de steun van DHL.

61. River Nr 2 (Sierra Leone)

Een groep vrijwilligers van Solar Zonder Grenzen trok in 2013 voor enkele weken naar Sierra Leone voor de optimalisatie van de opgezette kiosken en het eerder opgeleide team. Mohamed, de plaatselijke verantwoordelijke, ontving hen hartelijk in het dorp River N°2 , waar hij hen wegwijs maakte en voorstelde aan de mensen die instaan voor de productie van zonnepanelen en de herlaadbare lampen.

Met de eerder aangeleerde technieken wordt de installatie van de zonnekiosk voorbereid. Alleen het dorp moet nog tot in de puntjes op de hoogte gebracht worden. Het is belangrijk dat iedereen weet wat de voordelen zijn van de herlaadbare lampen. Mohamed organiseert een dorpsvergadering met de chef. Tientallen geïnteresseerden zijn aanwezig. Het is een kritisch publiek, maar op het einde van de vergadering is iedereen overtuigd, vooral de goedkope prijs valt in de smaak. De eerste klanten zijn binnen, de kioskhouder kan aan de slag!

Enkele dagen later wordt een marktonderzoek gedaan in het dorp. Er heerst algemene tevredenheid over de lamp, want bijna alle exemplaren zijn verhuurd. De mensen hebben meer en beter licht én de lampen hebben een langere levensduur. Het team onderzoekt ook de haalbaarheid van lokale manuele productie van zonnepanelen.

Dit project wil Solar Zonder Grenzen in de toekomst uitbouwen en wordt momenteel in België onderzocht en ondersteund door de technisch dienst van Colruyt.

60. Foulanikope

Foulanikope is een dorpje gelegen in de regio Haho. Er zijn al verschillende dorpjes in de regio verlicht en de bewoners van Foulanikope keken er naar uit om ook te kunnen genieten van de zonnekiosk in hun dorp. Kokou is de trotse kioskhouder.

De zonnekiosk in Foulanikope werd mogelijk gemaakt dankzij de smsjes die massaal gestuurd zijn voor sms4light.

 

 

59. AFIADEGNIGBA

De trotse kioskhouder YAKPE Essé zal voortaan de mensen in zijn dorp voorzien van duurzame, goede verlichting via onze kalebaslampen. Het is voor hem een eer om hieraan te kunnen deelnemen. 

De kiosk in Afiadegnigba in de regio Haho werd gerealiseerd dankzij Solar Solidarity in tribute to Furman University - Environmental Action Group!

58. Kpeledji

Kpeledji is gelegen in de regio Amou. Er zijn geen huizen met een stevig dak. Daarom hebben de dorpelingen een stelling gemaakt waarop het zonnepaneel bevestigd kan worden. Vanaf nu kunnen ze gebruik maken van het duurzame licht van de kalebaslampen.

 

De zonnekiosk in Kpeledji werd mogelijk gemaakt dankzij Ter Groene Poorte.

 

 

57. Gebakui

Gebakui is een dorp gelegen in de regio Akata, niet ver van de provinciestad Kpalimé, waar de productie van de lampen gebeurt. Kossikuma heeft vanaf nu een nieuwe job want hij is de kersverse kioskhouder.

56. Lalekpe

Lalekpe ligt in de regio Haho. De kioskhouder heet Gbologan. Hij is opgetogen dat er vanaf vandaag een zonnekiosk in zijn dorp staat en begint gemotiveerd aan zijn nieuwe job.

55. Atitsohoe

Atitsohoe is een klein dorp gelegen in de regio Haho. Ahonde is vanaf nu kioskverantwoordelijke en zal aan zijn dorpsgenoten de lampen verhuren.

54. Bodje

Deze maand kreeg het Solergie team in Togo bezoek uit Polen! De installatie van de kiosk in het dorp Bodjé is gesponsord door de Kulczyk Foundation. Een televisieploeg van het Poolse TVN maakte een reportage over de zonnekiosken en de nood aan duurzaam licht in dorpen, scholen en hospitaaltjes. Het verhaal begint in het atelier in Kpalimé, waar de productie van de lampen stap voor stap in beeld gebracht wordt.

De bezoekers worden door de Togolese brousse naar Bodjé geleid, waar ze kennis maken met dorpschef, op de voet gevolgd door een troepje nieuwsgierige kinderen. De komst van de groep blanken gaat niet ongezien voorbij. Een bezoek aan het lokale hospitaaltje maakt indruk op hen. Ook daar is geen elektriciteit. ’s Nachts bevallen in het dorp is vanaf nu een stuk comfortabeler door de kalebaslamp.

Met zijn 9000 inwoners is Bodjé een groot dorp. Er zijn zelfs drie schooltjes, voor zowel jongens als meisjes. Meneer Amadou is eigenaar van een winkeltje. Hij is opgetogen dat hij zijn job kan combineren met het uitbaten van de kiosk. Ook al zijn er niet voldoende lampen voor iedereen, de zonnekiosk is een stap in de goede richting. Dat zullen ze tot in Polen geweten hebben!

De zonnekiosk in Bodjé werd mogelijk gemaakt dankzij Kulczyk Foundation.

53. Atsave

Atsave ligt in de regio Haho. Er wonen ongeveer 2000 mensen, een groot dorp dus. Omdat er verschillende winkels, een schooltje en een wekelijkse markt zijn, is er redelijk wat passage voorbij de zonnekiosk. Avoyi Kokou is verantwoordelijk voor de kiosk.

De zonnekiosk in Atsave werd mogelijk gemaakt dankzij Music For Life.

52. Avedze Zio

Avedze is een groot dorp met 2000 inwoners. Er zijn verschillende winkels en genoeg klanten die interesse hebben om een zonnelamp te huren

De zonnekiosk in Avedze Zio werd mogelijk gemaakt met steun van Music For Life.

51. Dalia

Dalia is een dorp gelegen in de regio Haho. Simon is sinds de installatie van de kiosk verantwoordelijk voor het verhuren van de lampen en een goede service naar zijn klanten.

50. Game kome

Dit is een dorp gelegen in de regio Zio. Er wonen ongeveer 600 mensen. Ababio is de vrouw die opgeleid is tot gerant.

49. Atikoloe

In dit dorp wonen 700 mensen. Er is een wekelijkse markt waardoor de kans op klanten in de kiosk groter is. Kokou is de verantwoordelijke gerant.

48. Havouko

In Havouko wonen 600 mensen. Het is gelegen in de regio Haho.

De zonnekiosk in Havouko werd mogelijk gemaakt door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

47. Fokpe

Fokpé is een dorpje waar 600 mensen wonen. Je vindt er een schooltje en enkele winkeltjes. Bosso is de gerant die verantwoordelijk is voor de zonnekiosk.

De zonnekiosk in Fokpé werd mogelijk gemaakt door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

46. Kpodji Kope

In Kpodji Kope wonen 500 mensen. Er is een basisschooltje aanwezig.

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt met behulp van Ikaros Solar.

45. Misawome

Misawome ligt in de regio Agou. Er wonen ongeveer 700 inwoners. Je vindt er verschillende winkeltjes en zelfs een schooltje.

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met behulp van Skinn.

44. Hahomegbe

In Hahomegbé zijn er verschillende winkeltjes en een wekelijkse markt. Hierdoor is er veel kans op een groot publiek voor de zonnekiosk. De gerant heet Justin, hij is de kleinzoon van de dorpschef. Voor jongeren is er weinig werkgelegenheid dus deze kans grijpt hij met beide handen!

De realisatie van deze kiosk werd mogelijk gemaakt met steun van Linea Trovata.

43. Agbave

Agbavé ligt diep, heel diep in de Togolese brousse. Onze volgeladen auto hobbelt over baantjes waarvoor hij niet bestemd is. Het zal nog een tijd duren voordat het elektriciteitsnetwerk zijn weg vindt naar Agbavé.

Onze komst wekt veel belangstelling en we worden verwelkomd door de dorpschef en een hoop huppelende kinderen. Op dit uur van de dag werken de meeste volwassenen op het veld. Maar de kioskhouder is een gekend figuur en hij heeft al veel promotie gemaakt rond de kalebaslamp.

 

Het zonnepaneel wordt vlot op het dak bevestigd, de lampen zijn opgeladen en klaar voor gebruik. De kioskhouder krijgt antwoord op al zijn technische en praktische vragen. Nu is Agbavé klaar voor gezond en duurzaam licht. En wij om onze terugtocht aan te vatten. Maar dit is pas toegestaan na een glas zelf gebrouwen Togogin van de chef!

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt met steun van Cactus Muziekcentrum.

42. Hounokope

Dit dorp ligt in de regio Haho en telt ongeveer 700 inwoners.

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt door steun van Focus/WTV.

41. Eleme Tsitsakope

Eleme Tsitsakopé ligt in de regio Amou en er wonen ongeveer 600 mensen. Er zijn verschillende winkeltjes en een wekelijkse markt, waardoor er veel passage is. Dit leidt tot meer klanten voor de gerant en zijn zonnekiosk.

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt door steun van Enfinity.

40. Zionou

Zionou ligt in Zio. Er wonen 600, er zijn een aantal winkeltje en een schooltje. Doukpo zal de kiosk openhouden.

39. Kondo Kope

Kondo Kopé ligt in Zio. Er wonen een 600-tal inwoners. Kokou Avi is de verantwoordelijke die de kiosk zal openhouden.

38. Kplaba

Kplaba is een klein dorp in Zio. Er wonen ongeveer 500 mensen.

37. Kotsokope

Het dorp voldoet aan alle criteria om goed te kunnen functioneren. Met zijn 700 inwoners zijn er genoeg potentiële klanten. De dichtsbijzijnde electriciteitsaansluiting ligt op 33 kilometer. We arriveren pas om 20u. Het is pikdonker, maar veel mensen zijn nog buiten om ons te groeten.

De gerant heet Ababio. Hij is nog jong, maar al getrouwd. Hij werkt als landbouwer en heeft maïs, bonen en manioc op zijn veld. Maar wil graag een centje bijverdienen.

De inwoners zijn alleszins tevreden. Met de zonnekiosk in hun dorp kunnen ze veel transportkosten besparen.

36. Kpeve

In Kpeve, in de regio Agou, wonen 500 mensen. Er is een klein schooltje aanwezig.

35. Dalave

Dalave is gelegen in de regio Agou en er wonen 800 mensen.

34. Akplolo Tohoun

Er wonen 4000 mensen in Akplolo. Het is een groot dorp, gelegen aan de voet van de Agou. Met zijn 986m is dit de hoogste berg in Togo. Een prachtige natuurlijke omgeving, met cacao- en koffieplantages. Dankzij andere projecten is er al een school gebouwd, net als een hospitaaltje om de meest dringende zorgen toe te dienen.

Enkele welgestelde Togolezen kunnen zich een privé-zonnepaneel veroorloven. Dit gaat niet op voor het grootste deel van de bewoners van Akplolo. Na zonsondergang kunnen ze enkel gebruik maken van ongezonde en dure lichtbronnen. Het werd dringend tijd voor een alternatief.

Het zonnepaneel wordt op het dak van het schooltje bevestigd. Zo is de zonnekiosk geïntegreerd in de gemeenschap  en voor iedereen gemakkelijk toegankelijk. Ook voor de naambekendheid en promotie is dit een goeie zet van de kioskhouder!

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt door SMS4light, bedankt voor jullie sms'jes!

33. Nyidove

Nyidové is een dorp van 500 inwoners. Er wordt veel aan landbouw gedaan, aangezien de grond er heel vruchtbaar is. Daarom zijn op het moment van de installatie van de kiosk veel mensen aan het werk op het veld. Ook de kinderen zijn naar school.

Joseph Barber heeft 3 weken geleden opleiding gekregen en vanaf vandaag is hij verantwoordelijk voor de kiosk. Daarnaast is hij voorzitter van het Dorpscomité van Ontwikkeling. Hij heeft een beperking aan zijn linker voet. Daarom wil hij zijn werk als landbouwer graag combineren met het fysiek minder zwaar werk in de kiosk.

Tijdens de installatie komen toch verschillende nieuwsgierigen een kijkje nemen, zoals de dorpschef. Hij wil onmiddellijk de kiosk openen. Tot op vandaag hebben ze veel geld gegeven aan de aankoop van zaklampen van lage kwaliteit en wegwerpbatterijen. De zonnekiosk betekent een verbetering van hun levenskwaliteit, vindt hij.

 

32. Yometsin

Yometsin is een groot dorp. Er is een basischool en een middelbare school, zo is er veel passage van leerlingen. Ze komen nieuwsgierig een kijkje nemen als onze equipe arriveert.

De vrouw van de gerant heeft een winkel en soms bereidt ze rijst voor de leerlingen. Hijzelf is landbouwer en verbouwt daarna het huisje van zijn zus. Een bezige bij! De gerant vertelt dat hij een wachtlijst heeft aangelegd van geïnteresseerden voor de oplaadbare lampen. Hij is enorm blij over wat Solergie doet voor zijn dorp.

Net als vele ouders; de transportkosten die ze nu maken om gsm's op te laden en zaklampen te kopen, kan nu gebruikt worden voor de opvoeding van hun kinderen.

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van ETAP

31. Keve Djogbefime

In de omgeving van Keve Djogbefime zijn verschillende bananenplantages. Het zorgt voor werkgelegenheid bij de bevolking. Bij onze aankomst wachten de gerant en zijn vrouw ons op. Ze baten een winkeltje uit en beschouwen de zonnekiosk als een extra verdienste om hun kleine baby te verzorgen.

Voor velen betekent de zonnekiosk een meerwaarde, zoals voor de klerenmakers die nu 's avonds kunnen verderwerken.

30. Hakedi

In het dorp, gelegeven in de regio Zio, wonen 600 mensen. Wogbagan is de gerant van de zonnekiosk.

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van Solar Solidarity in een eerbetoon aan George-Pierre Noth.

29. Ayakope

Ayakopé is een dorp van 700 inwoners, in regio Zio. Er zijn 3 kleine winkeltjes aanwezig.

28. Agokpe

Agokpe ligt in de regio Zio en er wonen ongeveer 700 mensen.

27. Agokpala

Agokpala is een dorp waar 500 mensen wonen en is gelegen in de regio Haho.

26. Tsravekoe

Gedurende twee weken verbleven vier vrijwilligers van Elia Group België en Duitsland in Togo om het lokale team te versterken. Zo beleefde Katja de installatie van de kiosk van Elia Group:

Toen we na een twee uur durende trip over hobbelige wegen in Tsravékoé aankwamen, waren we al uitgeput. Het was nochtans slechts half elf  ’s ochtends, maar de zon brandde enorm. Dit weerhield er ons niet van om te assisteren bij de installatie van de zonnekiosk.
De achterliggende gedachte van het zonnekioskenproject ligt in de lijn van de visie van Elia Group. Elia heeft als opdracht een transparante, niet-discriminerende toegang tot het transmissienet voor elektriciteit te verzekeren. We willen het voortouw nemen in de energie-revolutie door de ontwikkeling van  gediversifieerde, duurzame en betrouwbare aandrijfsystemen. De installatie van een zonnekiosk past volledig in dit idee.

Onze zonnekiosk staat in het centrum van het dorp, waar de wekelijkse markt plaats vindt. Een ideale locatie om veel klanten aan te trekken. De kioskhouders staat ons al op te wachten en de installatie verloopt vlot. We kijken gefascineerd toe. En we zijn niet alleen. Vooral de kinderen van Tsravékoé zijn onder de indruk van onze aanwezigheid. Bij onze aankomst waren ze beschaamd en afstandelijk. Maar hun nieuwsgierigheid voor dat troepje blanken is groter, vooral onze collega met het fototoestel trekt de aandacht. Het duurt niet lang of we zijn omsingeld door een vijftigtal rondhuppelende lachende kindjes! Fijn om te zien hoe snel ze hun verlegenheid vergeten zijn, maar het is alsof ze extra veel warmte afstralen. Als we de koele schaduw opzoeken, passeert een man op zijn fiets. Op zich is dit niet zo speciaal, totdat we zien wat hij vervoert: een varaan! Trots toont hij zijn net gevangen buit, die hij smakelijk zal oppeuzelen met zijn familie.

Na de installatie van de kiosk zijn we uitgenodigd bij de chef van het dorp. We stellen onszelf voor en vertellen over ons werk. Hij is enthousiast over de zonnekiosk en we schenken hem een kalebas lamp. Een eerste tevreden klant! Als we het dorp verlaten, staat een rij wachtenden aan te schuiven bij de kiosk. Mensen uit naburige dorpen zijn alvast geïnteresseerd voor een kiosk in hun eigen dorp. Dit verhaal is duidelijk nog niet ten einde…

De zonnekiosk in Tsravekoé werd ondersteund door ELIA GROUP.

25. Faokpe

Faokpé telt 600 mensen en is gelegen in de regio Zio. De kioskhouder heet Senyo.

De zonnekiosk in Faokpé werd gefinancierd door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

24. Atsanve

Atsanvé is een vergeten dorp in de brousse. Er is geen weg naartoe. Op voorhand hebben de inwonders een weg gekapt door het veld zodat we konden passeren met al het materiaal. Het was alles behalve gemakkelijk om er te geraken. Het dorp telt 500 inwoners. 

De kioskhouder heet Donkui en is tevens de chef van het dorp. Hij heeft 3 vrouwen en 8 kinderen. Hij heeft enkele veldjes van maïs, maniok en katoen die hij verbouwt. In het dorp is één lagere school waar ze de wereld ontdekken. Er zijn enkel wat planken als banken en een strooien afdak.

De mensen moeten 17 km afleggen om hun gsm op te laden of olie te kopen voor hun olielamp. Onze zonnekiosk wordt dan ook uitbundig onthaald. Het dorp ligt tussen twee bergflanken, waardoor het echt afgelegen is. Vrouwen bevallen er vaak thuis omdat er geen andere optie is. En drinkbaar water is er niet.

Na wat technische moeilijkheden werd de zonnekiosk met succes geïnstalleerd. We kunnen terecht stellen dat onze zonnekiosk een grote meerwaarde zal betekenen voor de mensen in Atsanvé!

De zonnekiosk in Atsanvé is gesteund door Solar Solidarity als eerbetoon aan Guérric d'Ozfair.

23. Batoume

De kioskhouder in het dorpje Batoumé is verlamd en kan daardoor niet op het veld werken. De zonnekiosk geeft hem de mogelijkheid om toch iets te verdienen en zijn leven op te bouwen. Fier volgt hij de installatie mee. Hij droomt ervan de kiosk op termijn uit te bouwen tot een klein winkeltje.

Veel vrouwen komen tijdens de installatie vragen stellen over het project van de zonnekiosken. Ze verwonderen er zich over hoe een mens op het idee kan komen om in een kalebas (schil van een lokale vrucht) een lamp te monteren. Zij gebruiken kalebassen enkel als beker om uit te drinken en hadden nooit verder gedacht.

Een oudere uit het dorp komt ons bedanken omdat we licht brengen met een handvol arachide noten. De mensen zijn oprecht blij en dus wij ook!

 

De zonnekiosk in Batoumé werd onder andere gesponsord door CO2LOGIC.

22. Agbadji

De installatie in Agbadji is een speciaal geval. Het dak van de kiosk is van stro en kan het zonnepaneel niet dragen. Daarom installeren de vrienden van de kioskhouder een afdak naast de kiosk om het probleem op te lossen en met succes.
Bij onze aankomst in het dorp was er weinig volk te bespeuren. De meesten waren op hun veld gaan werken. De kioskhouder is een jonge man van 23 jaar. Hij maakt Afrikaanse stoffen uit katoen die hij o.a. exporteert naar Ghana, een buurland van Togo. De baan als kioskhouder heeft hij nodig om een beetje meer geld te verdienen om zijn kinderen te laten studeren. Hij heeft die mogelijkheid nooit gehad omdat zijn ouders niet genoeg verdienden.

Twee vrouwen vertellen ons dat de kinderen dikwijls olie op hun eten morsen op het moment ze met een olielamp willen kijken wat er in hun bord ligt. Onze lamp biedt een veiligere oplossing en daar zijn ze zeer blij mee.

De zonnekiosk in Agbadji werd mede mogelijk gemaakt door Solar Access.

 

21. Adina Kope

Als we ’s ochtends aankomen in Adinakopé, hebben we veel bekijks. Na zijn opleiding heeft de kioskhouder al een eerste promotieronde afgewerkt en vrienden en kennissen warm gemaakt voor de zonnekiosk en haar kalebaslampen. De aanwezigen helpen graag met de voorbereiding van de installatie. Het zonnepaneel wordt de ladder opgehesen en bevestigd op het dak. Onze techniekers testen en keuren het materiaal goed en de lampen en opladers worden klaargelegd voor gebruik.
De chef en zijn dorpsgenoten zijn uitgenodigd voor het infomoment. Opvallend, heel veel vragen worden gesteld. Hoe zit het met de kwaliteit van de lampen? Hoelang gaan de batterijen mee? Is er een groepskorting te verkrijgen? Een kritische blik, dat is gezond!
 

Een uur later heeft iedereen een bevredigend antwoord gekregen en dit betekent de officiële opening van de zonnekiosk.  De bewoners van Adinakope moeten 7 kilometer wandelen om water en gemalen maïs te halen. Gezond en duurzaam licht maakt het leven al een stuk draaglijker, vindt iedereen. Een stap vooruit!

Deze installatie werd financieel mogelijk gemaakt dankzij de cocktailverkoop op het festival Ten Vrede in Diskmuide.

 

20. Apegame

Onze zonnekiosk is geplaatst in een lokaal opleidingscentrum voor kleermakers dat door de Belgische ontwikkelingsorganisatie Embracing Life werd opgericht en wordt ondersteund. Een mooie samenwerking als je het ons vraagt.

De kioskhouder is mr. Weka een gewezen leerkracht en nu coördinator van het project van Embracing Life in Agou. Zowel hij als de leerlingen zijn fier op de kiosk en de lampen. "De mensen zullen nu dankzij die lampen beter de avondlessen kunnen volgen", aldus mr. Weka. De cursisten van de alfabethiseringscursus krijgen een lamp ter beschikking als extra stimulans. De kiosk en de lampen zullen helpen het opleidingscentrum verder uit te bouwen en nog meer mensen te helpen!

Embracing Life en GROS Melle maakten de installatie van de zonnekiosk in Apégamé financieel mogelijk.

19. Kodje

Kodjé is een dorp op 70km van Kpalime, de stad waar de productie van onze lampen is gelegen. Het is een streek die heel gekend is voor zijn eeuwenoude voodoo traditie. 

De kioskhouder in Kodjé heet Akossou. Hij is getrouwd en heeft een eigen veldje dat hij bewerkt om eten voor zijn gezin te voorzien. Het is moeilijk om met zijn gezin daarvan te leven. Vooral als er iemand ziek valt, is er nooit geld voor medicijnen of bij ergere gevallen om naar het ziekenhuis te gaan. Enkele weken geleden is er nog een jongetje in het dorp gestorven aan een eenvoudige verkoudheid. Dankzij de zonnekiosk kan Akossou nu wel een beetje geld verdienen en daardoor zijn gezin beter onderhouden.

 

Op de dag van de installatie was er de wekelijkse markt in Kodjé. Het vele toegestroomde volk was al snel overtuigd van de toegevoegde waarde van onze lampen. Door omstaanders werd nogmaals onderstreept dat licht zo belangrijk is voor de schoolgaande jeugd om 's avonds op een goede manier te kunnen werken aan hun taken.

Ook hier werden we uitvoerig bedankt en gefeliciteerd voor het project. Ook al is het voor sommigen maar een kleine verbetering in een moeilijk leven, het is toch fantastisch om dit project te verwezenlijken dorp na dorp en de blijheid en dankbaarheid van de mensen te ervaren!

De zonnekiosk in Kodjé werd financieel mogelijk gemaakt door Solar Solidarity in een eerbetoon aan Ernest-Alexandre.

18. Gamakui

Gamakui ligt in Agou Nyongbo tussen de bergen en achter de hoogste berg van Togo, mont Agou. Het was een heel avontuur om er te geraken. De aarden weg was volledig overspoeld. De modder en de dichte begroeiing maakte het ons erg lastig. Bij onze aankomst waren de dorpchef, de kioskhouder, Tia Djamessi, en enkele andere mensen een waterpomp aan het installeren. Toen ze ons zagen, begonnen ze uitbundig te roepen: "Ze zijn daar! Ze zijn daar!"

Na de uitleg over de zonnekiosk kwam er een spontaan en zeer enthousiast applaus van de bevolking. Ze bedankten ons uitvoerig voor de kans die ze kregen. Ze haalden o.a. de grote kost voor de wegwerpbatterijen aan die daarenboven overal rondslingerden in het dorp en hun drinkwater verontreinigden. Dat was nu voorbij.

De zonnekiosk in Gamakui werd mogelijk gemaakt door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

17. Kpeglo

De weg naar Kpeglo is van zeer slechte staat. Het was een hele uitdaging om het zonnepaneel in één stuk daar te krijgen. Eenmaal aangekomen werden we zeer hartelijk ontvangen. De mensen zijn blij dat ze nu geen 5km meer moeten wandelen om hun gsm op te laden of zaklampen moeten kopen van slechte kwaliteit. Eindelijk zijn ze ook van die stinkende, vervuilende olielampen af. De olie voor die olielampen wordt steeds duurder en kost de inwoners een fortuin. De mensen bedanken ons met het weinige dat ze hebben, een beetje eten en een glaasje zelf gestookte gin.

De zonnekiosk in Kpeglo is gesteund door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

 

16. Katsave

Om 15u vertrekken we richting Katsave. De weg is fel overwoekerd met overal putten in het wegdek. Om in het dorp te geraken moeten we de rivier de Elo oversteken en passeren we een dorpje, Mamakope, dat gecreëerd is door de huidige dorpchef, de heer Donko. Eenmaal veilig aangekomen worden we zeer goed ontvangen. Iedereen is trots na de installatie op het resultaat. Er komen al mensen aan om hun gsm op te laden, maar dat is nog iets te vroeg. Het zonnesysteem moet eerst nog enkele uren opladen. Kort na de installatie worden we helemaal uitgeregend. We schuilen nog even bij de kioskhouder die ons op een beker Touc trakteert, dat is een zelfgebrouwen drank uit graan.

Daarna kwomt de dorpchef nog even langs om ons uitvoerig te bedanken om zijn dorp licht te geven. Licht dat zo noodzakelijk is om huishoudelijke taken uit te voeren na valavond en om kinderen goed te laten studeren.

Het was een lange dag en een lange rit terug naar Kpalimé. We zijn uitgeput, maar zeer tevreden.

De zonnekiosk in Katsavé werd financieel mogelijk gemaakt door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

15. Wutegble

Aangekomen in Wutegble steken we onmiddellijk de handen uit de mouwen. De kioskhouder heeft een ruimte zijn huisje vrijgemaakt waar we het rek met de lampen en opladers zetten en de batterij op het zonnepaneel aansluiten. De installatie verloopt snel en efficiënt, we zijn intussen een geolied team!
Na het werk worden we uitgenodigd in het huis van de dopschef. Hij wil ons graag ontmoeten. Zoals meerdere mensen uit zijn dorp, heeft hij vandaag nog niet gegeten. De voorraad gemalen mais is op en zijn vrouw haalt een nieuwe lading in een dorp, verschillende kilometers verderop. “Al jaren ben ik chef van Wutegble. Strijden voor vooruitgang en ontwikkeling blijft een uitdaging, want we beschikken over weinig middelen. Een project als de zonnekiosk betekent een grote steun voor ons!”
 

Als we vertrekken, duwt de chef ons een grote zak pindanoten in de handen. Ook de kom verse kokosnoten kunnen we niet weigeren. Zo weinig hebben en zo vrijgevig zijn, het is ontroerend.

De zonnekiosk in Wutegble werd gefinancierd door Marc, Katleen, San en Johan die WALK 4 LIGHT organiseerden.

14. Agbave Sofie

De gerant woont nog maar enkele weken in Agbavé Sofié. In de omgeving wordt er maïs, rijst, igname en bonen geteeld. Hij bouwt zijn eigen boerderijtje uit om kippen en geitjes te kweken. Maar zijn ambities reiken verder. “De komst van de zonnekiosk betekent vooruitgang voor mijn nieuwe dorp. Ook voor mezelf is dit een opportuniteit om me verder te ontwikkelen. Ik wil mijn job als gerant combineren met mijn boerderij. Veel plannen, veel werk, maar ik doe het voor de toekomst van mijn kinderen!”
Het huisje waar het zonnepaneel op geplaatst wordt, is klein maar proper. De buurkindjes proberen niet in de weg te lopen, maar het fototoestel werkt op hen als een magneet. De gerant heeft zich goed voorbereid en de Solergietechniekers kunnen vlot aan de slag.
Plots: “Yovo! Venez, s’il vous plaît!” De enige blanke in de wijde omgeving te bespeuren, gaat de hut binnen waar de stem vandaan komt.

Het is de dorpskeuken. La maman maakt gefrituurde maniokballetjes om straks op de markt te verkopen, lekker. Haar leeftijd is moeilijk in te schatten, maar ze is opgegroeid zonder licht en elektriciteit. “ik ben gewoon om in het donker te leven, maar de kalebaslampen zullen zeker in de smaak vallen bij de boeren op hun veld. Het zal ook de kinderen stimuleren om hun huiswerk te maken, een mooi project.”

De zonnekiosk in Agbavé Sofié is gesponsord door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

13. Makumavo

Als we richting Makumavo rijden, stopt de weg plots voor een gesloten hek. We maken ons kenbaar en de bewaker laat ons het domein betreden. De verschillende hectares vruchtbare grond is nu eigendom van de Togolese overheid. Tot begin jaren 90 werd er maïs, rijst en fruit geteeld en koeien, kippen en geiten gekweekt, gefinancierd door een internationale organisatie. Maar toen brak politieke onrust uit waardoor deze organisatie noodgedwongen uit Togo weggetrokken is. Intussen is de situatie stabiel en de lokale bevolking wacht op nieuwe investeerders. Maar het domein ligt er verloederd bij. Zonde.
Door de Zio rivier is de grond in de streek van Makumavo rijk en vruchtbaar, maar het leven is hard. 

Deze man uit Ghana getuigt: “Een paar jaar geleden ben ik met mijn kinderen vanuit de Ghanese hoofdstad Accra naar Makumavo verhuisd. Ook hier is het enorm moeilijk iets op te bouwen. Die zonnekiosk lijkt me een stap in de goede richting, maar mijn besluit staat vast, ik keer terug naar mijn familie in Ghana.”
Komi, de jonge gerant van de zonnekiosk,  ziet de toekomst rooskleuriger in. Hij heeft al veel promotie gemaakt bij zijn vrienden en kennissen en er staan al verschillende mensen op de wachtlijst om een kalebaslamp te huren. “Ik heb tijdens mijn opleiding bij jullie veel geleerd, ook op technisch vlak. Ik ben ervan overtuigd dat de zonnekiosk een goede investering is en deze boodschap breng ik over aan mijn dorpsgenoten!”

De zonnekiosk in Makumavo werd financieel mogelijk gemaakt dankzij ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

12. Agoe Akodessewa

Agoè Akodésséwa puft. Het einde van het regenseizoen nadert en vandaag zijn er weinig wolken die de hete zonnestralen tegenhouden. Niet het ideale moment om lang te vertoeven op een golfplaten dak. Technieker Yao lijkt er weinig last van te hebben als hij het zonnepaneel installeert.
Intussen krijgt de kioskhouder uitleg hoe hij de batterijen van de lampen correct kan controleren. Hij is al van voor zonsopgang aan het werk op zijn stukje grond.  Als we een foto willen nemen, wil hij graag zijn beste kleren aantrekken. Hij is trots op zijn nieuwe job en wil er goed uitzien.
Zijn buurman komt een kijkje nemen. Samen met zijn vrouw houdt hij een kleine winkel open. “Je kunt er alles vinden. De zaak draait behoorlijk goed, maar werken in het donker is niet comfortabel. We hebben geen elektriciteit, zoals iedereen in ons dorp.  Ik heb zeker interesse voor zo’n kalebaslamp, het is ook een mooie service naar de klanten!”

 

De zonnekiosk in Agoè Akodésséwa werd mogelijk gemaakt door de opbrengst van Fiesta Solar 2013 en de cocktailbar op Goûts de Gand.

 

11. Adoukpokope

Het nieuws van de zonnekiosken doet de ronde in de regio van Agou. De gerant van Adoukpokope heeft zelf initiatief genomen en Solergie gecontacteerd. Er is geen elektriciteit  in zijn dorp en hij wil deze situatie verbeteren. Maar we kunnen niet zomaar overal een kiosk installeren.

Adoukpokope voldoet aan alle voorwaarden behalve één: het dak van het winkeltje waarop het zonnepaneel geïnstalleerd zou worden, is van stro. Dat is niet stevig genoeg.
Dit euvel hebben de handige harry’s van het dorp creatief weggewerkt door een stelling te bouwen met stevige golfplaat. Nu kan het zonnepaneel veilig, hoog en correct geplaatst worden.
 

De dorpschef volgt de installatie op de voet. Hij is opgetogen dat er eindelijk elektriciteit is in zijn dorp. Ontwikkeling en vooruitgang, dat wenst hij zijn dorpelingen toe. Drinkbaar water is een volgende stap, maar de zonnekiosk is alvast een mooi begin!

De zonnekiosk in Adoukpokope werd gefinancierd door ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera.

10. Adzakpa

Ook in Togo is het grote vakantie en onze komst in Adzakpa is opgemerkt door een troepje vrolijke kinderen. Ze volgen ons op de voet. De meeste mensen werken op dit uur van de dag op het land, net als de kioskhouder. Hij komt in zeven haasten aangefietst. Een ladder leent  hij bij de buren en we kunnen aan de slag!
Elke vrijdag vindt een bijeenkomst plaats met alle chefs uit naburige dorpen. De chef van Adzakpa komt toch een kijkje nemen. Hij knikt tevreden als hij de installatie ziet en zal de zonnekiosk bij de andere chefs aanprijzen. Mond-aan-mondreclame werkt nog steeds het best.

Hoe zal de kioskhouder zijn nieuwe job combineren met zijn werk als landbouwer? Heeft hij tijd gevonden om reclame te maken bij zijn dorpsgenoten? “Ik heb een druk leven, maar ben voorbereid op mijn nieuwe functie. De kiosk heeft vaste openingsuren in de namiddag en avond. En er staan al 20 mensen op de wachtlijst om een kalebaslamp te huren.” De zonnekiosk in Adzakpa is gelanceerd!

Deze kiosk werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van Solar Solidarity in een eerbetoon aan L.J.

9. Kologan

Kologan, het dorp dat de wereld ingaat als het eerste dorp met een zonnekiosk, uitgebaat door een vrouwelijke kioskhouder! Colette is een felle madam. Ze woont met haar dochtertje in een huis dat volgestouwd staat met potten, pannen en prulletjes die ze verkoopt op de lokale markten. De zonnekiosk runnen, ook dat ziet ze volledig zitten. Met de inkomsten van de kiosk zal ze het schoolgeld van haar dochtertje nu beter kunnen betalen.

De techniekers van Solergie zijn bezig met de installatie van de kiosk. Intussen klautert een jonge snaak in een boom en hakt met een bot mes de bovenste takken af. Ze zouden teveel zonlicht tegenhouden, zonne-energie die nodig is om de lampen op te laden.  Geen straaltje zal verloren gaan!
Iedereen is nieuwsgierig naar die oplaadbare kalebaslamp. Colette zal haar werk hebben, maar ze is graag gezien in het dorp en kan op veel steun rekenen. Grapjes in het Ewé, de plaatselijke taal, worden over en weer geslingerd. Een Vlaming verstaat er geen knijt van, maar dat er interesse is voor de kalebaslampen, dat is duidelijk!

De zonnekiosk werd gefinancierd door Solar Solidarity, in eerbetoon aan Michel Viaud.

8. Bakakope

Bakakope is een mooi dorp. En ontwikkeld. Eén van de betere dorpen in Agou, volgens de Togoleese collega’s. Bekeken door een Westerse bril, zie je lemen hutten met strodaken, hier en daar een bakstenen huisconstructie, kindjes die niet blinken, geiten en kipjes die tussen de dorpelingen leven, “het is toch wat hé, daar in Afrika”. Maar eigenlijk hebben ze het mooi voor elkaar. Het is een gezellige en bruisende dorpsgemeenschap.  Je vindt er een schooltje en er is zelfs basis sanitaire voorziening. De rijke bodem is ideaal voor de verwerking van  mais, maniok, arachide, sinaasappelen en rijst. Maar elektriciteit? Nee. Dat niet.

Daarom is het enthousiasme van de kioskhouder opvallend tijdens de opleiding. Hij is ervan overtuigd dat de kalebaslampen als zoete broodjes over zijn toonbank zullen gaan. Bakakope heeft licht nodig! Bakakope wil vooruit!

 

En dat blijkt te kloppen. Na een week zijn al 30 van de 50 lampen verhuurd. Dat wil zeggen dat ongeveer 150 mensen vanaf nu over gezond en duurzaam licht beschikken. De boodschap van Solar Zonder Grenzen is goed overgekomen! Daar klinken we op met verse kokosmelk!
De zonnekiosk in Bakakopé werd geïnstalleerd op 10 augustus 2013.
Ze werd gefinancierd door Solar Solidarity, in eerbetoon aan Tante Cécile en Oncle Paul.

7. Lakponou

Lakponou ligt langs de grote asfaltbaan die naar de hoofdstad Lomé leidt. Naar Togoleese normen is het dus gemakkelijk bereikbaar.  Maar het dorp loopt tot diep in de brousse waardoor de bewoners lange afstanden moeten afleggen en er geen elektriciteit is.

We worden opgewacht door de kioskhouder. Zoals afgesproken heeft hij de nodige voorbereidingen getroffen. Uit de geur in het lemen huisje valt af te leiden dat er vroeger kippen hokten, maar nu zal het omgebouwd worden tot zonnekiosk! Alle rommel is verwijderd en het zand op de grond is proper geveegd. Op het dak – een stevige golfplaat – wordt het zonnepaneel bevestigd en door onze technici gebruiksklaar gemaakt.

 

De kioskhouder is wat zenuwachtig om zijn nieuwe job goed uit te voeren. Bij zijn dorpsgenoten heeft hij nog niet zoveel reclame gemaakt voor de kalebaslampen. Daar weet ons team wel raad mee! We stellen onszelf voor bij de chef van het dorp en organiseren een dorpsvergadering, waarbij iedereen is uitgenodigd en de nodige informatie krijgt. De interesse is groot en de kioskhouder heeft al snel zijn eerste klanten over de vloer!

Op 10 augustus 2013 werd de zonnekiosk geïnstalleerd! 

Deze installatie werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Sint-Lodewijkscollege in de Spoorwegstraat in Sint-Michiels, Brugge.

6. Productie-eenheid in Togo

Op dit moment zijn er vijf mensen tewerk gesteld in ons atelier in Togo waar ze kalebaslampen, opladers en zonnapenelen maken. Agobia Kokou Basile, onze eerste kioskhouder en uitvinder van de kalebaslamp, is directeur geworden van het lokale bedrijfje. Dat lokale bedrijfje heet Solergie en zorgt ervoor dat alle componenten geproduceerd worden en de zonnekiosken geïnstalleerd en opgevolgd. Kossi Miossi Bienvenue is onze 'chef production'. Hij maakt de productie zo efficiënt mogelijk. Alle werknemers komen uit de dorpen uit de omgeving en hebben nooit de kans gekregen om een opleiding te volgen. Ze worden telkens opgeleid tot volwaardig solar technieker. We zijn uitermate tevreden van ons team tot hiertoe en zijn klaar om veel dorpen van licht te voorzien!

5. Kolo Messiobe (Togo)

De installatie van de zonnekiosk in Kolo Messiobe werd gefinancierd door SINKSEN 13 Kortrijk.
Met SINKSEN 13 zette men de schouders onder SMS4LIGHT. Het 3 daagse evenement had een locatie voor onze Mobiele Solar Kiosk, als Mojito-Bar.

Met deze opbrengst van onze aanwezige Solar Kiosk en de SMS-ondersteuning van de bezoekers werd het virtuele dorp in 3 dagen volledig verlicht.

Een maand later kunnen we met trots melden dat de zonnekiosk in het dorp Kolo Misaome een feit is! 

De kioskhouder kreeg een week lang een opleiding in de kiosk van Kati. Terwijl werden de kalebaslampen lokaal gemaakt door Bienvenue en Armand, onze lokale technische mensen. 

Daarna begon de installatie van het zonne-systeem door Agobia Kokou. Het dak van de zonnekiosk werd uitgerust met een zonnepaneel, vanbinnen kwam een batterij, regelaar en omvormer. Nu kunnen ze onze kalebaslampen en gsm's opladen in de zonnekiosk.

De bevolking van Kolo Messiobe heeft nu eindelijk toegang tot fatsoenlijke verlichting. De vervuilende en ongezonde olielampen kunnen nu eindelijk vervangen worden. De mensen reageren blij dat hun kinderen nu 's avonds hun huiswerk kunnen maken en dat ze meer licht hebben om te koken of 's avonds wat te praten.

Bedankt wegens Solar Zonder Grenzen en de lokale bevolking aan Sinksen Kortrijk en iedereen die ons gesteund heeft om licht te brengen in Kolo Messiobe!

4. Bonthe - Pie Mary (Sierra Leone)

In verslag 3 is te zien hoe we een opleiding gaven tot het lokaal produceren van zonnelampen en een zonne-installatie met een plaatselijk  team.

De geproduceerde zonnelampen, laders en de zonne-installatie worden klaargemaakt en ingeladen voor de aftocht naar Bonthe.
In de vroege ochtend vertrekken we met een overvolle pick-up, nogmaals komt het gebrek aan fatsoenlijke wegen alweer boven water: totaal geïsoleerde dorpen ondanks hun ligging langs de hoofdweg die amper wordt gebruikt wegens de slechte staat ervan.
De auto wordt aan de kust achtergelaten, de lading overgeladen waarna we onze tocht verderzetten per boot richting Bonthe.
Op de boot proberen enkele teamleden de tijd te doden met het uiteenzetten van ons project en de werking van de zonnelampen. Zoals vele boot -of busritten entertaind worden door plaatselijke predikers, worden onze medereizigers in dezelfde stijl geïnformeerd over "De Nieuwe Lamp".

Bonthe is een kuststad gelegen op Sherbo Island (de Zuidelijkste provincie van Sierra Leone) en was ooit de bakermat voor alle import en export van en naar het vasteland. De welvaart kent intussen zijn keerzijde. De gloriejaren zijn nog enkel te zien in reunes van grote gebouwen, het rechthoekige stratenplan en ruimtelijke stadsstructuur.

Intussen is Bonthe door velen verlaten en ingeruild voor de hoofdstad Freetown. Niettegenstaande de leegloop van de originele bevolking blijft Bonthe gekenmerkt door zijn pure en onschuldige levensstijl, waar gemotoriseerd verkeer het komende decennia nog niet zal voorbijpuffen. De kinderen spelen er vrij en onschuldig tussen het overheersende groen en de nauwkeurig onderhouden lemen hutten. Een unieke vredevolle locatie ondanks de armoede en zijn gebrek aan bevoorrading. Door de grote afstand tot de voorzieningen via het vasteland is de bevolking genoodzaakt zijn dagindeling te laten rijmen met het opkomen en ondergaan van de zon.

’s Middags beslissen we in groepjes van hut naar hut te trekken, wanneer de vrouwen volop samen koken.
Onze actie op de boot bleek niet enkel onze medereizigers te hebben aangestoken. Het nieuws over de zonnelampen als antwoord op de zwakke zaklampen ging in geen tijd door het dorp. De mensen zijn reeds op de hoogte en onderwerpen ons onmiddellijk aan hun vragen en hun kritische inspectie.

We nodigen iedereen op onze tocht graag uit voor een algemene uiteenzetting tegen valavond, waar de lampen ineens kunnen worden geprobeerd en verhuurd.
De opkomst is niet gering en in geen tijd vinden de eerste lampen hun nieuwe thuis.

Intussen werden we gecontacteerd om op de lokale radio ons verhaal te doen, dit gevolgd door een halfuur 'vraag en antwoord' waar luisteraars hun vragen of bevindingen mogen uiten. De commentaren waren positief, de weinige kritiek blijkt vlot te weerleggen.
's Morgens bij vertrek staan alweer 4 vrouwen klaar voor een lamp. Vanhier zal Ismael, de trotse kioskhouder die de opleiding meevolgde, het verhuren en het laden overnemen.
Enkele dagen later blijken alle lampen te zijn verhuurd en wordt een wachtlijst aangelegd voor de volgende kiosk.

De lampen worden aangeboden tegen een lage huurprijs.
Elk gezin verkrijgt zo fatsoenlijke verlichting en kan hun lege zonnelamp telkens heropladen aan de zonnekiosk.
"De lichtspreiding van de lampen zorgen voor een betere verlichting, wat onze dagen met 2u verlengt", aldus de opmerking van een tervreden vrouw.
"Waar onze kinderen normaal om 18u naar bed moesten, kunnen ze nu wat verder spelen terwijl ik toekijk vanaf de kookhut".

Het huurgeld wordt gecontroleerd en zal dienen voor het herstellen en vervangen van de batterijen, zonnepanelen op termijn.
Op deze manier is elke zonnekiosk via kleine bedragen zelfbedruipend en houdt ze zichzelf in leven.

De tussenkomst van wij Westerlingen blijft na opstart van de kiosk enkel ondersteunend. Elke 6maand wordt het team bezocht en worden de werken geëvaleerd en verbeterd waar nodig.

De eerste kiosk in Sierra Leone is geplaatst en werd met enthousiasme onthaald door de medewerkers, bevolking en dorpsverantwoordelijken.


De eerste zonnekiosk voor Sierra Leone in Bonthe werd gefinancierd door Niko.

3. Opleiding van lokaal team in Freetown (Sierra Leone)

Op vraag van 'Solenergi Uten Grenser' kregen we de mogelijkheid een pilootproject op te zetten in Sierra Leone.
De lokale werking zou worden voorbereid en ondersteund door SL.CBO 'Sierra Leone Community Based Organisation).
Ons doel was niet enkel zonnekiosken te plaatsen in een land waar we totnogtoe niet werkten. Liever grepen we deze kans om terplaatste een team van 7 mannen/vrouwen op te leiden in de productie van onze zonnelampen. Op deze manier werken we aan zelfredzaamheid en stimuleren we ondernemingsschap en zelfstandigheid en willen we een aanloop nemen voor een eerste pilootproject voor Sierra Leone.

Om dit programma te volmaken optimaliseerde Timelab Gent de huidige lichtschakeling, dit met oog op eenvoudige lokale productie.

Om manuele precieze handelingen te beperken werd een compacte 'Soldeeroven' ontworpen die de lichtschakelingen eenvoudig soldeert met behulp van soldeerpasta.

 

Het maximum aan materiaal werd in de bagage meegenomen om transportkosten te beperken. Door de medewerking en steun van DHL konden we de zware materialen vlot terplaatste krijgen. In een gebouw op 1u van de hoofdstad konden we een 'labo' oprichten en de workshop starten.

Een lokaal team zonder technische kennis maar veel interesse stond klaar en vanaf de eerste minuut was de concentratie hoog.
De schakeling was zo uitgepuurd dat elke stap makkelijk te leren en te begrijpen viel.
De productie werd in duidelijke stappen aangeleerd zodat iedereen elke handeling kon uitvoeren en zich eigen maken.
Het gebruik van de soldeeroven, het manueel solderen, het programmeren van de lampen en vooral de controle bij niet werkende lampen en herstellingen werden vlot aangeleerd.
Door de gedrevenheid van het team en de goede interne communicatie (iedereen controleert elkaar en biedt elkaar hulp) loopt de productie vanaf het begin heel vlot. Iemand op een middag 'betrappen' die zijn 6maand kapotte lamp repareert is een leuke bevestiging dat de technieken onder de knie zijn.
Een leuke afwisseling na 4dagen concentratie is het ontwikkelen van de lampbehuizing. Volgens de voorhanden zijnde materialen en technieken wordt de kalebaslamp vergroot en vereenvoudigd in aanmaak. Terwijl het ene deel de schakelingen afwerkt zoekt het andere teamdeel de vlotste methode om de lampbehuizing te produceren. Eenmaal op punt briefen beide groepjes elkaar om elkaars taak over te nemen.

Reeds na 4 dagen zijn de 120 lampschakelingen afgewerkt, op dag 8 werden de laatste ingebouwd en afgewerkt in de kalebas-behuizing.

Het team besluit de lamp bij valavond voor te stellen in het nabijgelegen dorp. 
De wantrouwige dorpsbewoners krijgen stuk voor stuk de zonnelamp in handen. 
Het nieuws dat deze lamp is gemaakt voor en door hun eigen volk verdrijft al snel het wantrouwen. Dat dit project binnenkort wordt verspreid zodat iedereen kans krijgt op een dergelijke zonnelamp heeft vervolgens de aanleiding op goedkeurend geknik en geknuffel.
Nog meer dan verwacht blijkt licht het slagen of falen van een Afrikaanse avond te bepalen. Om 17u beginnen de vrouwen met het avondmaal, zich voorbereidend op de duisternis. Tegen 18u is het donker, worden de kinderen ingestopt en wordt vlug gegeten in het zwakke licht van een olielamp of zaklamp.
De gesprekken komen al snel boven wat de impact van licht is op het leven na zonsondergang.
De enkele generatoren bieden wel licht, maar maken een hels kabaal, puffen zwarte rook en verslinden liters kerosine.
De chinese zaklampen zitten in hun opmars, maar de kwaliteit gaat pijlsnel achteruit. De tuinen liggen dan ook bezaaid met oude batterijen.

Het enthousiasme van het productieteam en het hunkeren van de bevolking naar lokaal geproduceerde fatsoenlijke en betaalbare verlichting toont dat dit project ook hier veel kan veranderen. De geproduceerde lampen worden in de nabije toekomst geïnstalleerd met een aangekocht zonnepaneel.

In een volgende fase wensen we de manuele productie van zonnepanelen aan te leren en de eerste reeks zonnekiosken te lanceren.


Het opleiden van een lokaal team als aanloop naar een pilootproject voor Sierra Leone werd gefinancierd door Solenergi Uten Grenser (Noorwegen) en Solar Zonder Grenzen (België).
De technologie en de opleiding terplaatste werden geoptimaliseerd i.s.m. Timelab Gent.
De werking terplaatste werd mogelijk gemaakt door de lokale SL.CBO (Sierra Leone Community Based Organisation)

2. Kati (Togo)

De zonnekiosk in Kati (Togo) Togo is geïnstalleerd en wordt uitgebaat door Kossi Donkui als trotse kioskhouder.
Hij kreeg hiervoor een opleiding in onze eerste kiosk in Avedje.
Eindelijk krijgen de mensen van Kati toegang tot fatsoenlijke verlichting, zonder schadelijke stoffen voor de dorpbewoners en hun omgeving.
Kati is een bedrijvig en groter dorp uit de regio en biedt elke dinsdag plaatst voor een traditionele markt. 

Het enthousiasme blijkt groter dan verwacht.
Na 4 weken zijn alle lampen in gebruik en bevinden er zich reeds 20 geïnteresseerden op de wachtlijst.
Alle lampen worden wekelijks zelfs 2x herladen.

De kioskhouder en enthousiaste dorpelingen kijken uit naar een volgende kiosk.


De zonnekiosk voor het dorp Kati werd gefinancierd door Nyrstar Foundation.

1. Avedje (Togo)

Onze eerste zonnekiosk werd geplaatst in Agou-Avédjé in december 2011! Dit na 2jaar voorstudie, marktonderzoek en technische optimalisatie uitgevoerd door 'Het Solar Zonder Grenzen Expert Team', bestaande uit een ingenieur, een cel marketing en een financieel analist die vrijwillig meewerkten. Samen kwamen we tot een LED-lamp met een slimmer ontwerp, lager verbruik, grote lichtsterkte en levensduur. De panelen werden geoptimaliseerd met oog op plaatselijke assemblade en levensduur.
Basil werd geselecteerd en opgeleid als plaatselijke kioskhouder en hielp mee aan de installatie van de zonnekiosk. Samen met Basil werd gepuzzeld op een eenvoudige een stevige assemblage voor de LED-lamp. De 'Kalabaaz' LED-lamp, genoemd naar zijn medebedenker Basil, wordt terplaatse ingebouwd in een kalebas, een veel voorkomende Afrikaanse vrucht.

De productie van de zonnepanelen en de lampen gebeurt volledig terplaatste (werkgelegenheid) onder leiding van Bienvenu, dit volgens de voorstudie en duidelijk opgemaakte handleidingen. De mensen komen zelfs van naburige dorpen om hun lampen en mobiele telefoon op te laden. De kiosk blijkt een afspreekpunt, wat we in de toekomst meer willen benutten door de kiosk te integreren als sociaal ontmoetingspunt met een winkeltje en muziek. De 1e kiosk is een waar succes in het dorp. De lampen worden enthousiast gebruikt door 96van de 100gezinnen.