Zoek op de kaart

Koulifiekou Sokodé L ring Kati Bonthe Pie Mary Avédjé Akplolo Tohoun Nyidove Keve Djogbefime Kpeve Kplaba Kotsokope Kondo Kope Zionou Agokpala Agokpe Ayakope Dalave Atikoloe Game Kome Dalia Atitsohoe Lalekpe Gebakui Kpodji Kope Eleme Tsitsakope Yometsin Hounokope Agbave Agoe-Akodessewa Misawome Lakponou Agbadji Hahomegbe Kolo Messiobe Batoumé Apégame Adina Kope Hakedi Kologan Adzakpa Atsanvé Agbavé Sofie Kpeglo Adoukpokope Makumavo Katsave Gamakui Faokpe Fokpe Havouko Datcha Wutegble Vodje Tsravekoe Bakakopé Kodje Kpeledji River Nr 2 Avedze zio Atsave Bodjé Mukanda AFIADEGNIGBA Foulanikope Latho Tomegbe Ikpini Kpekpeta Missawome Edouhoe Asrama Tsave Klikape Loukpe Kope Yeye Tchavade Yoloum Bovoulem Pounda Tomegbe Faring Bena Amoutsi Kokpli Solimbia Tondja Katchenke Aou Mono Gominade Goubi Za-Kpota Allahe in Za-Kpota Za-Kpota II Poutamele Toucountouna Aou Matchatom

verlicht door jullie

Vind uw huis terug

Do something 4 light

Help de mensen aan licht en zet een actie op om een dorp te verlichten!

lees meer

Nieuws

Deze mensen steunen onze actie. Hun filmpjes en ander nieuws over onze actie kom je hier te weten.

lees meer realisations

Solar zonder grenzen

SMS4Light is een initiatief van Solar Zonder Grenzen.

lees meer   partnersrealisaties

 

 

Zonnekiosk

“Geef Afrika fatsoenlijk licht,
zonder schadelijke stoffen voor mens en milieu”

Dit doen we door een zonnekiosk te installeren in dorpen waar geen elektriciteit aanwezig is.
Een zonnekiosk is een centraal gelegen gebouw waar zonnepanelen geplaatst worden op het dak en binnenin een batterij, een regelsysteem en een kast met zonnelampen. De mensen kunnen daar hun lampen en gsm's komen opladen op zonne-energie. Op die manier hebben ze toegang tot goeie, duurzame verlichting!

  

Met het project ‘Zonnekiosken’ won Solar Zonder Grenzen de
‘Nyrstar Foundation Award 2011’.

Situatie zonder zonnekiosk:

Beperking algemene ontwikkeling:
Zonder licht hebben kinderen niet de mogelijkheid tot het maken van huiswerk na zonsondergang.

Aanhoudend analfabetisme tot 80% van de bevolking:
Zonder licht hebben jongeren die reeds op vroege leeftijd werken niet de mogelijkheid zich bij te scholen na zonsondergang.

Beperkte educatie:
Zonder licht hebben leraars niet de mogelijkheid hun lessen voor te bereiden na zonsondergang.

Gebrekkige gezondheidszorg:
Zonder licht zijn verpleegsters aangewezen ingrepen en nachtelijke bevallingen uit te voeren met schadelijke olielampen, kaarsen of zaklampen.
 

Een verpleegster in Senegal toont hoe ze nachtelijke bevallingen en ingrepen met de zaklamp in de mond moet bijlichten.

Deze studie toont aan dat fatsoenlijke en betrouwbare verlichting een cruciale factor betekent in de verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking.
Het aanwezige alternatief van zaklampen, kaarsen en olielampen op kerosine zijn ontoereikend, van slechte kwaliteit en schadelijk voor gezondheid en omgeving.

Gevolgen van schadelijke olielampen en
zaklampen van slechte kwaliteit:

Hoge ziektecijfers en complicaties bij bevallingen:
Patienten, zwangere vrouwen en hun babys zijn te vaak slachtoffer van de uitstoot van schadelijke gassen in ziekenhuizen en verloshuizen.

Vervuiling van het ongezuiverde drinkwater en bodemverontreinigen:
Het gebruik van kerosinebrandstof en het dumpen van gebruikte batterijen leiden tot zware bodemverontreiniging en vervuiling van het drinkwater met kwalijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Zeer oncomfortabele, zwakke en onstabiele verlichting:
Ondanks de hoge kost bieden kaarsen, zaklampen en olielampen slechts een flauwe verlichting zonder verbetering aan comfort. Vroedvrouwen en verloskundigen begeleiden bevallingen na zonsondergang met de zaklamp in de mond.

Brandgevaar:
Oude en lekkende olielampen veroorzaken nog te dikwijls branden die de huisjes in geen tijd wegvegen.

Impact op het gezinsinkomen:
De hoge kostprijs van kerosine en slechte batterijen zorgen voor een uitgave van 40% van het gemiddelde maandloon.

1,44 miljard mensen in de wereld zonder elektriciteit

In Togo, één van de armste Afrikaanse landen, leven 5 000 000 mensen of 1 000 000 families zonder elektrische voorzieningen en dus zonder fatsoenlijke verlichting.

Dat is 75% van de totale bevolking.

Elektriciteit kaart van Togo

Zonnekiosken: een oplossing van Solar Zonder Grenzen

Een zonnekiosk is een centraal gelegen gebouw voorzien van zonnepanelen, 
waar mensen van het dorp mobiele LED-lampen kunnen huren en deze wekelijks heropgeladen aan de zonne-installatie.
Dit huurgeld wordt gebruikt voor herstellingen en vervangingen aan de installatie.

Ecologisch
De Zonnekiosk levert elektriciteit zonder negatieve gevolgen voor de bevolking en haar leefomgeving.
> Gedaan met uitstoot van schadelijke gassen & geen chemische infiltratie in de bodem. 
> De Kalebas-LED-lampen en zonnepanelen worden terplaatste vervaardigd wat ecologie, kennisoverdracht en tewerkstelling ten goede komt.

Economisch
In samenwerking met KU-Leuven, Etap-lighting, Humasol en Timelab werd een zonnepaneel ontwikkeld en een duurzame LED-lamp geoptimaliseerd, dit met een minimum aan geïmporteerde grondstoffen.
> De geoptimaliseerde componenten worden terplaatse geproduceerd door een opgeleid teampje. Dit biedt tewerkstelling en herleidt transportkosten, wat gezinnen hun maandelijke uitgave aan energie met 50% kan terugschroeven en zelfs de armsten van dit systeem kunnen gebruikmaken.

Duurzaam
Niet door een eenmalige schenking, maar door de mensen op te leiden en een basis economie te creëren zodat er ook geld wordt gegenereerd om vervangingen en herstellingen door te voeren.
> Solar Zonder Grenzen creërt hiermee tewerkstelling, kennisoverdracht en opleidingen waardoor de mensen hun lot in eigen handen kunnen nemen en niet blijvend afhankelijk zijn van onze steun.

Universeel
Het model van de Zonnekiosk kan overal op transparante projectbasis worden toegepast, onafhankelijk van de grootte van het dorp.
>  Het netwerk van Zonnekiosken wordt telkens uitgebreid als een lichtgevende sluier over de gebieden met afwezige energie.
Hierbij is ook uw steun van groot belang…

Onze zelf ontworpen en lokaal geproduceerde kalebaslampen

Om de armste mensen te kunnen bereiken hebben we een zo goedkoop en duurzaam mogelijke lamp ontworpen die opgeladen kan worden in de zonnekiosk. Daarvoor gebruikten we recuperatie materiaal zoals een binnenband van een auto en een blikje frisdrank, natuurlijke materialen zoals een kalebas (schil van een tropische vrucht) als omhulsel en een technologisch hoogstaand design ontworpen door Belgische vrijwilligers uit die gespecialiseerde sector. Het resultaat mag er zeker zijn! Onze lamp is tot drie keer goedkoper dan olielampen en andere slechte kwaliteitsalternatieven. De meerwaarde aan licht is hierboven in de foto's zichtbaar.

Onze zelf ontworpen lokaal geproduceerde kalebaslamp

Jouw bijdrage maakt écht het verschil

Uw bijdrage van 2€ per maand maakt echt het verschil!

De dorpen en namen vermeld op deze website zijn de echte dorpen en namen waar we actief zijn. Eenmaal het dorp virtueel volledig verlicht, wordt het gekoppeld aan de realisatie van de zonnekiosk in dat welbepaalde dorp. De foto's en een kort verslag daarvan is telkens terug te vinden op onze pagina van realisaties. 

Elk huisje dat u verlicht op onze website draagt voor 100% bij aan dit project waarbij we fatsoenlijk licht brengen in die welbepaalde dorpen en onze medemensen sensibiliseren over de noodzaak ervan.